simplify this complex world

August 5, 2011

Generic method for CRUD database using LINQ C#

Filed under: Catatan Oprekan — effendisusanto @ 3:09 am

Before all of you move forward read this posting, please ensure that you understand what is generic method in C#.

Ok, let’s move on. When dealing with database, we’re almost certainly dealing with CRUD < Create, Read, Update, Delete >. Therefor, if we can make a generic method code to handle CRUD for any table, we’ll get lot’s of advantage.
The first Generic method we want to explain first is Create < or Insert in database term >,

        public static void Insert<TClass> (TClass item) where TClass :class
        {
            using (var dc = new ApotekDataContext())
            {
                var table = dc.GetTable();
                table.InsertOnSubmit(item);
                dc.SubmitChanges();
            }
        }

The second generic method is Read < or Select in database term >, we separate method for select into 2 method,
SELECTALL and SELECTBYID. Let’s view our SELECTALL method

public static List<TClass> SelectAll() where TClass:class
{
     using(var dc=new ApotekDataContext())
     {
          var table = dc.GetTable().ToList();
          return table;
     }
}

so simple isn’t it. Before we move to the SELECTBYID, let’s imagine what is the complexity of SELECTBYID method.
The trap of this method is “how to get the ID/primaryID”. If we pass this trap, everything will be fine.

public static TClass SelectById<TClass,TId>(TId primaryKey) where TClass : class
{
     using (var dc = new ApotekDataContext())
     {
          var table = dc.GetTable();
          var modelMap = table.Context.Mapping;
          var dataMembers = modelMap.GetMetaType(typeof(TClass)).DataMembers;

          //Get the primary key field name
          var pk = (dataMembers.Single(m => m.IsPrimaryKey)).Name;
          var t = (from selected in table
               where
               selected.GetType().GetProperty(pk).GetValue(selected, null).ToString()==primaryKey.ToString()
               select selected).SingleOrDefault();
          return t;
     }
}

Weks.. time to work.. we have to go, we’ll add the method for update and delete later. Thanks

July 6, 2011

JSON Array Parsing Method in MVC Environment

Filed under: Web Retention — effendisusanto @ 3:01 am

Json usually play as a flexible and convenient form of data collection. In Json form, a collection of data packed as a single string so it’s easily transferred between several environment. With it’s simple form, json should make any transfer system easier. But yesterday I have to fight with array in json form(as I said in the first line – damn “USUALLY”-). I’ll try to explain the case so every one who face the same problem can understand and then solve their problem easily.

In my case I use JSON array to send a bunch of data from Javascript (View in MVC) to Controller. In Js I create a button to send json data


     $('#btnSave').click(function () {

       //var fromView = JSON.stringify(getLockVersion());
       var fromView= "[{"Code":"VER01","IsLocked":true},{"Code":"VER02","IsLocked":false},{"Code":"VER03","IsLocked":false}]";

       $.post('<%= Url.Action("UpdateLockVersion", "Maintenance") %>', { 'queryString': fromView }, function (data) {
           if (data.message != '') {

               alert (data.errorMessage));

                } else {

                    alert("Update Success");

                }

            });
        });

As shown in the source code I send data named ‘querystring’ which value is var string json array.
As all web developer know that JSON form usually like this

{"Code":"VER01","IsLocked":true}

But in this case I have send

     "[{"Code":"VER01","IsLocked":true},{"Code":"VER02","IsLocked":false},{"Code":"VER03","IsLocked":false}]"
     

It means I have to send several json form in serial and packed it in a single string data-type to method UpdateLockVersion in Maintenance controller. Now we have to see the content of this method

        
     public ActionResult UpdateLockVersion(string queryString)
        {
            var message = "";

            var ser = new JavaScriptSerializer();
            
            try
            {

                var versionLocks = ser.Deserialize<List<VersionLock>>(queryString);

                DataRepository.UpdateVersionList(versionLocks, out message);
            }

            catch(Exception ex)
            {

                message = ex.ToString();

                return Json(new { message });
            }

            return Json(new { message });
        }

In that I code there is list of VersionLock model, the content of VersionLock model is below

    public class VersionLock
    {
        public string Code { get; set; }
        public bool IsLocked { get; set; }
    }

As you see I have to use some strange code in my UpdateLockVersion method :


     var ser = new JavaScriptSerializer();
     var versionLocks = ser.Deserialize<List<VersionLock>>(queryString);

this method is .net native code, the JavaScriptSerializer() method is the member of using


System.Web.Script.Serialization;

So don’t forget to include this directive :D.
With this method I can unpack a serial/list of json array, Hope this can help anyone who face the same problem with me :D

NB : THIS METHOD USE NO [AcceptVerbs(HttpVerbs.Post)] ATRIBUT

November 16, 2010

Achievement : Mitranetra Braille Converter

Filed under: Tumpuk Pinggir (achievement) — effendisusanto @ 5:18 am

What is Mitranetra Braille Converter
Mitranetra Braille Converter  is software to process braille letters easier, in order to produce books and reading materials for people with visually impaired. Although it has ability as an editor, the name “converter” is selected for its ability to convert that is not owned by another editor. Converter means this software able to convert any Ms word or plaintext or rich text document into braille formatted document. With this converter ability, everyone can create a braille formatted document even he/she never read and doesn’t understand the braille system at all. Just create your article in Ms Word, open it with MBC, click the convert button and done, it sound easy isn’t it, and I assure you, it just as easy as that.

This software actually combine the text editor and word processors. Every character in Braille must treated as plain text , even for tab, allign or margin due to braille printer (embosser) can only understand plain text. However, almost every writer prefer to write in “word processors” than text editor due to the ease of use.  That is why MBC provide “berkas cetak” as the word processors and “berkas braille” as the text only editor. And don’t forget, you can convert the “berkas braille” to “berkas braille” in just one easy click the convert button.

MBC Scheme and Feature
When someone ask ” what is MBC’s ability? “, just answer “MBC has abilities”. Let’s se the main design scheme of this software.


mbc grand design

Just as I said before, “MBC has abilities”, it has many features :

  1. Full editor braille
    Full support as braille editor for both the international paper and national paper. And addressed to the needs of children  MBC add ½ pages of national papers. MBC also support the use of six key braille Perkins
  2. One Click Converting
    Just by one click to convert Ms Word/plaintext/rtf files to Braille formatted text.
  3. Multi Language
    Support the conversion of both English and Indonesian language, with the use of grade 2 contraction enable. MBC also owned the flexibility of the use for other languages. MBC also equipped with English and Indonesian language menu.
  4. Multi Page Printing
    Multi copy printing maybe is not an issue commonly. But in braille, it still an annoying issue, so ability of multi copy is a big deal.
  5. Reference Page Enable
    Already equipped with the insertion of a reference page for asynchronous of  “dokumen awas” page with braille books pages.
  6. Multi Embosser
    Fully support various embosser or braille printer as braillo 400,200,comet, ET romeo, Juliet, bookmaker and express
  7. Support MS. Office 2003/2007
  8. Compatible Window XP/Vista/ window 7
  9. Support Braille Font
    Support CBC (Computer braille code) braille with font braille and simbraille true type font

Tampilan Software Mitranetra Braille Converter

Acknowledgements
MBC is my first professional achievement.  We need the full year to complete this software.  I got lots of knowledge like management software developmet, knowledge of Braille, knowledge of dealing with other people. My grateful to Mitranetra Foundation for having entrusted this project to me as the main developer. Especially for Pakdhe Ahyar, Pak Ichsan, Mas Budi and Pak Irwan whose always encourage me and give all their knowledge about Braille system for the sake of MBC software completion.
Very rude if I forget to say a big thank you to my subordinates Wicaksana Trihatmaja and Arie Triono, best friends who always accompany me in finishing this software, late nights together at Saung,working, coding, joking and sharing of each love story ha ha ha.

===================
Visual Studio C# 2005
dot.net framework 2.0
===================

September 24, 2010

create “hello word” application in onyxboox

Filed under: Catatan Oprekan — effendisusanto @ 4:55 pm

“hello word” application, every programmer should always create this kind of application. For desktop application developer, create “hello word” application should be ‘piece of cake’, we can enjoy the sweetness of this ‘piece of cake’ in less then 5 minutes. but now I spend more then 1 day to create my “hello word” application in onyxboox-ebook reader environment. I dont want to lose this knowledge easily so I’ll write my documentation carefully.

Compiler Hardware : lenovo G400
Operating System    : Ubuntu 9.10
==================================

  • 1′st Step : Install compiler
    $ sudo apt-get install cmake build-essential
  • 2′nd Step : Install the toolchain
    $ cd /tmp
    $ wget http://dev.onyxcommunity.com/sdk/freescale-toolchain.tar.gz
    $ sudo mkdir -p /opt
    $ cd /opt && tar -xvzf /tmp/freescale-toolchain.tar.gz
  • 3′rd Step : Downloading example
    $ cd
    $ wget http://dev.onyxcommunity.com/sdk/quickstart.tar.gz
    $ tar -xvzf quickstart.tar.gz && cd quickstart
  • 4′th Step : fixing the bug on the source cmakelist file exampe
    $ vim  CMakeLists.txt
    Edit the –> set(ONYXLIBS…. parts from
    set(ONYXLIBS onyx_sys onyx_ui onyx_wifi onyx_wpa)
    to
    set(ONYXLIBS onyx_screen onyx_sys onyx_ui onyx_wifi onyx_wpa)
  • 5′th Step : edit the main program on this example
    $vim main.cpp
    ———————————————————————————
    #include <QtGui/QtGui>

    #include “onyx/screen/screen_proxy.h”
    #include “onyx/sys/sys.h”

    int main(int argc, char *argv[])
    {
    QApplication app(argc, argv);
    execl(“/bin/ls”,”ls”);
    QWidget window;
    window.setWindowTitle(“Simple example”);
    QLabel *label = new QLabel (“Hello World!”, &window);
    window.show();
    onyx::screen::ScreenProxy::instance().flush(&window, onyx::screen::ScreenProxy::GC, true,        onyx::screen::ScreenCommand::WAIT_NONE);
    // Tell system manager that it’s not busy now.
    sys::SysStatus::instance().setSystemBusy(false);
    return app.exec();
    }
    ——————————————————————————————————————-

  • 6′th Step : Create a simple executable bash file
    $ sudo mkdir output
    $ vim build.sh
    ———————————————————————————————–
    #!/bin/sh

    cd output
    rm -rf *

    cmake -DBUILD_FOR_ARM:BOOL=ON -DCMAKE_VERBOSE_MAKEFILE=ON ..
    make
    ———————————————————————————————-
    $ chmod +x build.sh

  • 7′th Step : build the application
    $ ./build.sh

Semestinya sich jalan kalo semua beres :D

April 14, 2010

catetan malem ini.. c# .. VS2005.. registry

Filed under: Catatan Oprekan — effendisusanto @ 3:20 am

Alhamdulillah malem ini mancing dapat cukup banyak :

1. Add/remove registry windows dengan c#

2. Get/set nilai dari registry windwos

3. Satu masalah konyol yg bikin puyeng csc*.tmp is not a valid Win32 resource file

=================================================================

Kita bahas mulai dari yang pertama dulu, mengakses registry windows,  ga perlu teori aku copas dari source code yang kubuat tadi malem aja

RegistryKey globalKey, localKey;
globalKey = Registry.CurrentUser;
globalKey = globalKey.CreateSubKey(“Software\\Mitranetra Braille Converter 5″);
localKey = globalKey.CreateSubKey(“BerkasBraille”);
Kalo udah dibikin key nya, sekarang kita set sama get valuenya:
– Untuk Set Value –
format untuk set -> namaKey.SetValue(“nama registrinya”, value yang akan disetkan);
localKey.SetValue(“Pengaturan Baris Penerjemah”, PBB.BarisPenerjemah);

atau misalnya:

localKey.SetValue(“Pengaturan Baris Penerjemah”, 50);

– Untuk Get Value –

format untuk set -> variablePenampungNilaiRegistry=(tipe data)namaKey.SetValue(“nama registrinya”, defaultValue);

modeTanda = (int)localKey.GetValue(“ModeTanda”, 1);

sekian tentang registry.. menuju masalah selanjutnya.. tadi pagi habis subuh aku melakukan perubahan beberapa hal.. ternyata muncul error di VS 2005 ku. Peringatannya adalah

csc*.tmp is not a valid Win32 resource file

Setelah berusahaa ubek2 sampe teler di source code nya ga ketemu apa2 alias nihil.. nanya mbah google dijawab :”makane le nek nganggo icon iku sing cilik wae ukurane.. nek gedhe2 VS2005 ra mampu”

March 17, 2010

n introduction to seluk-beluk dunia braille (2)

Filed under: accoutre — effendisusanto @ 3:40 pm

ANGKA ARAB DI HURUF BRAILLE

Pada posting sebelumnya, saya sudah memaparkan bagaimana bentuk huruf braille serta bentuk huruf braille untuk abjad dari A- Z, ada yang perlu ditambahkan bahwa di font braille, tidak ada perbedaan antar huruf kecil(lowerCharacter) dan huruf besar(upperCharacter), umm bisa dibilang juga bahwa braille secara ascii merupakan font yang case Insensitive. Namun secara aturan, akan ada bagaimana huruf besar dan huruf kecil di Braille, semoga dalam satu/dua postingan ke depan saya ada kesempatan untuk membicarakan masalah CASE ini.

Untuk saat ini, saya akan memfokuskan diri pada karakter2 yang sering dipakai, posting sebelumnya tentang abjad, sekarang kita akan membahas angka. Braille mengenal dua jenis angka yaitu angka arab dan angka braille.

Angka arab di braille sangat mudah dihafalkan karena hanya menggunakan abjad a-j ditambah dengan tanda angka didepan angka tersebut.   Tanda angka adalah tanda dengan titik 3-4-5-6.

Bagaimana jika ada beberapa angka berurutan tanpa adanya spasi atau tab??jika terdapat 2 atau lebih angka yang berurutan, maka penulis hanya perlu menuliskan tanda angka satu kali didepan angka yang paling depan. Aturan itu tetap berlaku jika angka-angka tersebut dipisahkan oleh – (dash), titik, maupun koma.

Contoh



Sedang untuk angka romawi aturannya agak lebih ribet, dan masih ada beberapa hal yang rancu, dan membingungkan bahkan bagi  orang2 yang menyusun aturannya :)), piss ya mas budi, pak irwan dan pak bambang :D, jadi kapan2 saja saya jelaskan penggunaan angka romawi di huruf braille.

March 15, 2010

An introduction to seluk-beluk dunia braille (1)

Filed under: accoutre — effendisusanto @ 3:35 pm

PENGENALAN HURUF BRAILLE

Beberapa bulan terakhir, saya iseng-iseng belajar huruf braille.. dari ga ngerti sama sekali sampe sekarang minimal mengerti apa itu huruf braille. Pumpung masih melekat dalam ingatan.. saya ingin berbagi pengetahuan tentang huruf braille, terutama untuk meluruskan persepsi2 yang ada dikalangan orang awas.

Sebelum memulai dengan bentuk huruf braille, terlebih dahulu kubeberkan beberapa persepsi saya sebelum belajar huruf braille:

1. Bentuk huruf braille sama dengan huruf cetak tapi timbul

2. Pembacaan untuk braille dan awas sama

3.  Pembelajaran braille selesai dengan menghafal semua karakternya saja.

Pengenalan huruf braille ini akan saya tulis dalam beberapa postingan, biar ringan dan lebih bertahap :D.

So lets be a brillian eh braillian for a while :

========================================================================

Bentuk : Tidak seperti yang dulu kubayangkan, huruf braille ternyata hanya disusun oleh 6 (enam) titik yang disusun 2×3. setiap titik kemudian diberi nomor tetap 1,2,3,4,5, dan 6 agar mudah di ingat dan diajarkan :D. Sehingga huruf braille jumlahnya terbatas sebanyak 63 karakter hasil kombinasi dari 6 titik tersebut. Karena setiap titik memiliki nomor, maka kita bisa nyatakan suatu huruf dengan cara menyebut nomor dari titik-titiknya. Contoh

(a) titik 1

(p) titik 1-2-3-4

Setelah mengerti bentuk braille, kita beranjak untuk mengetahui abjad-abjad di braille :D.

Kiranya cukup sekian dulu untuk hari pertama :D.. semoga cukup banyak persepsi yang telah berubah dengan sekedar membaca postingan ini :D.

Bismillah.. memulai posting-posting baru

Filed under: Espresso — effendisusanto @ 4:27 am

Bismillah..

Dengan satu kalimat mulia itu aku akan memulai lagi langkah sebagai siswa di kelas blogger.. mencoba belajar bagaimana menulis yang bijak dan manfaat, bukan tulisan-tulisan kesombongan, bukan pula menulis sesuatu yang rumit agar kelihatan keren namun hanya sekedar berbagi pengetahuan yang MASIH terekam dalam ingatan sebelum tergerus langkah-langkah kala.

Sudah sangat lama kutinggalkan blog ini.. dan untuk memulainya kembali ternyata tidak mudah, blog-ku seolah tidak lagi mengenali empunya. Hanya dengan kesabaran akan kucoba untuk menggandengnya kembali dalam rangka menapaki anak tangga kehidupan.

Bukan eksistensi yang kucari.. bukan pula aktualisasi diri.. hanya kesadaran diri akan ketidak mampuan untuk memaksimalkan kerja otak dalam mengingatlah yang menggodaku untuk kembali berarti. Kenapa berarti? karena tulisan menjadi bukti bahwa kita pernah menjadi sesuatu.. pernah melakukan sesuatu.. atau minimal kita pernah memikirkan sesuatu. Walau kadang hasil dari sesuatu itu adalah kegagalan.. itu tetap lebih baik karena “a sweet tea is a tea” maka “a bad result is still a result”.

July 28, 2008

Introspeksi communication ability

Filed under: Espresso — effendisusanto @ 8:17 am

“halo, pa kabar bos”,Di siang yg terik..tiba2 ada yg nongol di pidgin-ku..waduh ngapain orang ini??mo ganggu mesti…arggh kenapa musti disaat2 seperti ini?bikin tambah bete aja.

Hehehe..sering banget aku ngerasa seperti itu..ga tau..ga ngerasa nyaman aja ngobrol ama mereka. Hmm.. padahal aku juga sering banget nongol ngasal..ngrandom kalo mo ngajak chatting seseorang..

Ga semuanya enak buat diajak ngobrol..ada yg sombong lah..ada yg jutek lah..ada yang “menantang” lah.. meskipun kebanyakan enak sich diajak ngobrol..

Meskipun sering dihadapkan pada situasi seperti itu, aku ga pernah berkaca..bahwa posisiku juga mungkin ada pada posisi orang2 yang kuhindari kalo chatting. Mungkin aku sombong untuk beberapa orang.. mungkin juga jutek bagi yg laen.. umm ya walaupun kebanyakan bilang aku enak diajak ngobrol :p.

Hari ini kucoba melihat dari sisi yg lain sambil berharap semoga aku bukan orang yg dihindari ketika aku menyapa “halo, pa kabar bos”.

July 23, 2008

bahasa sunda (2)

Filed under: Lingua — effendisusanto @ 3:06 am

Untuk lembar ke dua ini, akan diisi beberapa kata sambung serta penunjuk waktu yg sering dipakai disunda. Kata yg dipakai disini “kayaknya” sich udah yg halus. Ya, apalin aja dech, siapa tau manfaat kalo lagi naek angkot tiba2 ada yg nyeletuk bahasa sunda, minimal ga penasaran artinya apa :p.

Beberapa kata sambung
dan    : sareng/jeung
di    : di
ke    : ka
dari    : ti
yang    : nu

Beberapa kata penunjuk waktu
tadi    : tadi
nanti    : engke
pagi    : enjing
siang    : siang
sore    : sonten

Beberapa kata tanya
apa    : naon
siapa    : saha
kapan    : iraha
dimana    : dimana
bagaimana: kumaha

LAUL (Lereskeun abdi umpami lepat)

Next Page »

The Rubric Theme. Create a free website or blog at WordPress.com.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.